Tanken är att arbetsvillkoren och arbetsmiljön ska vara så genomtänkta och bra att de anställda håller hela arbetslivet. Arbetsgivaren ska ordna sin verksamhet med hållbarhet som mål. Det gäller både de anställdas hälsa – friskvård, rehabilitering, psykosociala miljön, vettig arbetsbelastning, omväxlande arbetsuppgifter osv och att bevara anställningsbarheten – underhålla, utveckla och bredda kompetenser, coachning osv.

Eftersom vi lever allt längre måste pensionsåldern höjas och då blir hållbarhetstänkandet än viktigare. I ekonominyheterna redovisar företagens vinster, men när får vi höra hur företagen har hanterat sina personalresurser? Jag tänker mig ”Banken X har en förväntad vinst på y miljarder kommande kvartal och har samtidigt stärkt sitt Hållbara Personalkapital med z procent”. Hur ska vi få arbetsgivarna att bli lika intresserade av personalens hållbarhet som av vinsten nästa kvartal?

Åsa Bjugård, jurist och ombudsman på Finansförbundet

Personalen – en förbrukningsvara?

2 reaktion på “Personalen – en förbrukningsvara?

• 18 april, 2013 kl. 10:38

Kan man mäta och i sådana fall hur mäter man sitt hållbara personalkapital?

• 19 april, 2013 kl. 15:28

Hej Per
      Just detta begrepp är mitt eget påhitt, men det finns modeller/metoder för att att arbeta med hållbarheten. Än så länge är de inte så utvecklade och etablerade. En viktig fråga är – hur motiverar vi företagen att arbeta med och prioritera dessa frågor? Hur kan fackförbunden bidra till utveckling av värderingar, kunskap och verktyg?

(Ett boktips: Creating sustainable work systems; Docherty, Kira och Shani)

Kommentarer inaktiverade.