Sarah McPhee och Robert Bergqvist– Var och en har ansvar för sin egen utbildning. Men det är ett feltänk att man ska gå fina och dyra utbildningar. Kom bort ifrån sådant som är en kortsiktig uppmuntran till förmån för utbildningar som ger både företaget och individen avkastning under en längre tid.

Det sade SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Finanslivs frukostmöte i morse där han medverkade tillsammans med SPP:s vd Sarah McPhee. De diskuterade vilken kompetens som krävs i finansbranschen och hur de själva håller sig uppdaterade.

Som exempel ifrågasatte Robert Bergqvist chefsutbildningar som han ansåg ofta är överskattade.

– För att bli bra chef måste man ha ett genuint intresse av att utveckla människor, sade han.

Sarah McPhee höll med om att man inte kan utbilda sig till chef. Däremot kan man på en utbildning se om man är road av att leda.

– Själv har jag kommit fram till att jag måste leda för att må bra, sade hon.

Robert Bergqvist ifrågasatte också så kallad karriärplanering.

– Det bästa är att varje dag vara nöjd med vad jag gjort och med min arbetssituation. Då kommer karriären också att komma automatiskt.

Själv har jag alltid trivts på mina arbetsplatser och varit nöjd med min arbetsinsats. Men inte blev det någon karriär för det. Hur har det gått för dig?

Stefan Ahlqvist, utredare Finanförbundet

Dela
Du har ansvaret för din kompetens