Kvinna pratar i mobil
Ohälsa och stress fortsätter att öka i arbetslivet. Kanske kan en lösning på problemet vara att ersätta heltid med ”lagomtid” utifrån individens behov?

Bodil Jönsson är professor vid Lunds universitet och hennes bok ”Tio tankar om tid” kom ut för 17 år sen. Jag var en av dem som läste boken och funderade en del kring tidsbegreppet och vad jag gör med min egen tid. Då för 17 år sen upplevde jag ofta att tid var en bristvara och att jag levde ett rätt stressigt liv. Idag som ensamstående tvåbarnsmamma har jag svårt att överhuvudtaget förstå varför jag kände mig stressad. Jag hade ju all tid i världen!

Nyligen släppte Bodils Jönsson en ny bok som heter ”Tio tankar om arbete”.  Bokens budskap är att vi aldrig varit så arbetsfixerade som nu trots att vi bara lönearbetar 15 procent av livets alla vakna timmar, varav 30 procent under arbetsför ålder. Enligt SCB har vi mer fritid nu än 1990. Hjälpmedel i hemmet, i kombination med rot- och rutavdrag, restauranger och färdigmat har gjort att de flesta ägnar mindre tid åt hemarbetet. Trots det stiger ohälsotalen och den största ökningen beror på stress. Vad är det då som gör oss stressade?

En förklaring är att jobbet upptar mycket av vår tankeverksamhet även när vi är lediga. Det gör att den fria tiden inte blir fri. Med utgångpunkt i hur lite vi egentligen jobbar så borde arbetet inte vara så dominant i våra liv. Ändå är många av oss ständigt uppkopplade mot jobbet. Gränsen mellan arbete och privatliv suddas ut allt mera och vi läser och skickar jobbmail under dygnets alla timmar. Ett jobbigt arbetsrelaterat mail som vi läser precis innan vi ska sova påverkar nattsömnen, visar forskning från psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. Det kan ta flera timmar innan stressen går ur kroppen.

För att lösa en del av stressproblematiken vill Bodil Jönsson ersätta heltid med lagomtid. Målet med lagomtid är att livet ska gå ihop för den enskilde individen. I vissa perioder i livet har vi möjlighet och vill jobba mer, i andra tider, kanske när man har små barn, vill vi jobba mindre. Bodil Jönsson kallar det lagomtid och tänker sig att det ska vara något som man förhandlar med sin arbetsgivare om en gång om året.

Hon vill med begreppet ifrågasätta normen heltid, och som en följd deltid som många (framförallt kvinnor) tar till för att få ihop sina liv. Förhoppningen är att det på sikt ska vara självklart att vid den årliga löneförhandlingen inte bara komma överens om lön utan också om en arbetstid anpassad till den enskilde och dess situation. Bodil Jönsson anser att en lagstiftad 40-timmarsvecka för alla är omodernt 2016 och att vi gör fel som räknar allt i tid. Det är fel att tro att resultatet är direkt relaterat till hur många timmar vi lägger ner eftersom vi som individer är olika. Jag är benägen att hålla med.

Vad tycker du? Är 40-timmarsveckan förenlig med ett jämställt modernt arbetsliv? Varför är vi så upptagna med att tänka på jobbet när vi är lediga?

Dela gärna med dig av dina kommentarer och synpunkter!

Marie Löök Birgersson, utredare

Dela
Är 40-timmarsveckan förenlig med ett jämställt modernt arbetsliv?