Vem är rädd för Amelia?

Roboten Amelia

Den intelligenta roboten Amelia jobbar redan på banker i andra länder. Bildkälla: IPsoft

Att som anställd bli ersatt av en robot med artificiell intelligens (AI) låter som science-fiction men är redan en realitet på flera arbetsplatser. Det handlar inte längre om att arbetskraft ersätts med billigare arbetskraft utan om att den ersätts av robotar med AI. Så låt oss introducera den intelligenta roboten Amelia!

Amelia är en digital medarbetare i 30-årsåldern med blont kortklippt hår och blå ögon. Hon har kontorsriktig klädsel med svart kavaj, ljusblå skjorta och namnbricka på bröstet. Amelia är nyfiken och kan lära sig att utföra arbetsuppgifter i företag eller organisationer. Hon talar 72 språk och läser en text på samma sätt som vi människor gör fast oändligt mycket snabbare. Hon kan skapa sin egen representation och med den vidta åtgärder och ge svar.

Amelia finns redan på ett antal företag och myndigheter i Sverige, vilka är dock än så länge hemligt. I andra länder jobbar hon bland annat med it-support, på bank eller ger råd om kosmetika. Amelia laddas inte med all upptänklig data utan programmeras, beroende på var hon ska arbeta, med uppkopplingar mot relevanta databaser.

Amelia kan användas i alla interaktioner med människor. Det kan vara i dialogen med kunder, medborgare, medarbetare eller leverantörer. Hon ska fungera som en i teamet och läras upp som alla andra nya medarbetare och ges möjlighet att utvecklas.

Även inom andra områden är AI aktuellt. Finansinspektionen prövar just nu om de ska godkänna en fond helt baserad på AI. Godkänns denna fond och blir framgångsrik kommer den med största sannolikhet att följas av flera. Vad det fortsatta utvecklandet och lanserandet av Amelia och andra robotar med AI kommer att få för effekter på finansbranschen återstår att se. Kommer investerare att fortsatt vilja betala för ekonomisk rådgivning och förvaltning om en robot gör jobbet både billigare och bättre?

I en nära framtid är det främst enkla arbetsuppgifter som försvinner när Amelia ”anställs”. Men hur det blir i förlängningen är svårt att sia om. Det är tufft att konkurrera med någon som jobbar dygnet runt, aldrig behöver vara ledig och som kan hantera 100 samtal samtidigt. Samtidigt innebär teknologin att nya typer av jobb och roller skapas.

Vad tror du om framtidens arbetsmarknad inom finansbranschen? Hur påverkar digitaliseringen din arbetsplats?

Skriv gärna och berätta!

Marie Löök Birgersson, utredare

Be Sociable, Share!

Om Marie Löök Birgersson

Marie Löök Birgersson är statsvetare och arbetar som utredare på Finansförbundet sedan 2007. Det innebär att hon skriver utredningar och rapporter och arbetar med olika politiska frågeställningar. Hon har tidigare arbetat på tre andra fackförbund samt med arbetsmarknadsfrågor på internationell nivå.

Kommentarer är stängda.