Fottbolls EM i Paris och byggnadsarbetare
Svensk fackförenings- och idrottsrörelse ska börja arbeta tillsammans för att mänskliga rättigheter skall värnas i samband med mästerskap.

På fredag börjar EM och det råder fotbollsfeber i hela Sverige och Europa. Imorgon sätter jag mig på tåget till Paris för att ansluta mig till de svenska fansen inför måndagens möte mot Irland på Stade de France. Det går dock inte att undvika den mörka skugga som vilar över detta mästerskap. ”Var försiktig!”, ”Undvik stora folksamlingar!” och ”Åk inte till Paris!” är några av de uppmaningar jag har fått höra inför mitt EM-besök. Något förståeligt med tanke på den senaste tidens terrorattacker med hundratals dödade och sårade som följd. Men terrorhot får aldrig påverka hur man lever sitt liv.

Däremot vilar det en betydligt större skugga över dagens fotboll. Jag tänker främst på de länder som har tilldelats VM-slutspelen 2018 och 2022 – Ryssland respektive Qatar. Här talar vi inte om terrorhot eller fara för egen säkerhet. Vi talar inte heller om hundratals dödade. Nej, vi talar om tusentals döda! Människor som har mist livet på grund av vidriga arbetsförhållanden i bygget av arenor i Qatar. Vi talar om förekomsten av tvångsarbete på arenabyggen i Ryssland. Arbetare som får sina ID-handlingar fråntagna tills arenan står klar. För mig som fotbollsentusiast är detta ett betydligt större hinder för att följa VM på plats än ett terrorhot. Det skaver i mig att ge dessa mästerskap ens en ynka liten tittarsiffra på TV. Därför blir jag stolt över att svensk fackföreningsrörelse tillsammans med idrottsrörelsen igår gick ut med att de ska börja arbeta tillsammans för att ta fram vägledande principer för hur mänskliga rättigheter skall värnas och respekteras i samband med idrott och mästerskap. Jag hoppas att fler länder följer denna typ av initiativ!

Leo Essemyr, förtroendevald 

Dela
Värna mänskliga rättigheter vid mästerskap