Måltid med te och dadlar samt svensk flagga
Den 6 juni firas den svenska nationaldagen. Samma dag inleds den islamska högtiden Ramadan.

Den 6 juni firas den svenska nationaldagen. Samma dag inleds den islamska högtiden Ramadan. Nationaldagsfirandet pågår under en dag medan Ramadan varar i 30 dagar och avslutas med en fest i minst tre dagar som kallas eid al-fitr.

Under ramadan är det förbjudet att äta och dricka så länge solen är uppe. När solen gått ner är det dags för kvällsmåltiden iftar som bryter fastan. Högtiden är en av islams största och precis som jul för kristna uppmärksammar också de flesta sekulära muslimer eid al-fitr. Många genomför också fastan av hälsoskäl.

I arabisk kultur var ramadan namnet på den nionde månaden även före islam. Ordet kommer från den semitiska roten rmḍ som i ordet ramiḍa eller ar-ramaḍ som betecknar stark hetta, bränd mark och brist på proviant.

Allt fler människor i Sverige har sitt ursprung i andra länder och firar därmed andra högtider än de traditionellt svenska. Ett mångkulturellt Sverige ställer ökade krav på flexibilitet i arbetslivet. Att alla vill vara lediga under traditionellt svenska helgdagar, som jul och midsommar, är inte längre någon självklarhet.

Med ett röddagskonto istället för fasta helgdagar kan de anställda själva välja lediga högtider. Mångfaldsvänligt och bra för en jämn bemanning, menar förespråkarna. Medan motståndarna anser att det är lättare för arbetsgivaren att planera för den bemanning som behövs vid fasta helgdagar, även om det kostar mera i form av olika OB-tillägg.

Röddagskonto eller helgdagskonto innebär att de anställda själva väljer om de vill arbeta på allmänna helgdagar och ta ut motsvarande ledighet någon annan gång. Den som hellre firar al-fitr än julafton kan alltså byta. Mobiloperatören 3 är ett av få företag som infört systemet.

Är röddagskonto en bra eller dålig lösning för att skapa flexibilitet i arbetslivet? Finns det bättre alternativ? Och hur bibehåller du som anställd fokus och hög energinivå på jobbet under fastemånaden ramadan?

Dela gärna med dig av dina tips och erfarenheter!

Marie Löök Birgersson, utredare

Dela
Ramadan i arbetslivet