Robot och människa skakar hand
Frågan många ställer sig är vad som kommer att hända med både anställda och samhälle när antalet arbetstillfällen minskar som en följd av teknikutveckling och nya innovationer.

På söndag folkomröstar schweizarna om statlig månadslön för alla. Går förslaget igenom kommer varje vuxen i Schweiz att få en garanterad lön på drygt 20 000 kr i månaden efter skatt utan krav på motprestation. Anhängarna till förslaget menar att hundratusentals schweizare kommer att förlora sina jobb när robotar och tekniska innovationer tar över och att garantilönen behövs för att inte samhället ska gå under.

Idén om garantilön eller medborgarlön är inte ny men har aktualiserats i takt med att samhället digitaliseras. Frågan många ställer sig är vad som kommer att hända med både anställda och samhälle när antalet arbetstillfällen minskar som en följd av teknikutveckling och nya innovationer. Det är inte alls otänkbart att inom 30 år kommer vägarna att vara fyllda av självkörande bilar och andra fordon. Bara i USA är 3,5 miljoner anställda sysselsatta med att köra. Taxichaufförer, ambulansförare och lastbilschaufförer är några exempel. En del jobb skapas när självkörande teknik utvecklas men de kommer inte att kunna kompensera för dem som försvinner. Många experter tror att samma sak kommer att hända på flera jobbområden, att intelligenta robotar tar över arbetsuppgifter som i dagsläget sköts av anställda.

Riskkapitalbolaget Y-Combinator beläget i Silicon Valley har i veckan anställt en forskare som ska undersöka vad som händer med människor som får lön utan att arbeta. En skara utvalda människor får under ett års tid lön varje månad utan motkrav. Forskaren kommer att ställa frågor som: Vad gör folk som får lön utan att jobba? Blir de mindre stressade, lyckliga och tillfredsställda? Bidrar de till samhället? Eller sjunker de ner i soffan, spelar datorspel och blir allmänt förslappade? En garanterad inkomst ger människor ett skyddsnät och en chans att skapa det liv man vill ha, menar Matthew Krisiloff som är chef över forskningsprojektet.

En av kritikerna är Ross Baird som är verksam på ett annat riskkapitalbolag i USA. Han tycker att Silicon Valley borde öppna ögonen för entreprenörer utanför det egna intresseområdet och hjälpa dem att skapa vinstdrivande företag. Det är bättre att skapa nya arbetstillfällen istället för att dela ut löner utan motkrav. Idag går nästan 80 procent av allt riskkapital i USA till tre stater och mindre än fem procent till kvinnor. Får fler företag och fler människor del av kakan kommer nya arbetstillfällen att skapas.

Lön utan att arbeta känns som en ny tanke. Spännande fast kanske mest skrämmande för den som har Luther sittandes på axeln. Vad händer med självuppskattning och självbild i ett samhälle där så många identifierar sig med sina arbeten och tenderar att jobba för mycket istället för för lite om medborgarlön införs.

Vad tror du som anställd inom bank- och finans om framtidens arbetsmarknad? Har du lösningen på de utmaningar som arbetslivet står inför?

Skriv gärna och berätta!

Marie Löök Birgersson, utredare

Dela
Är lön till alla lösningen på digitaliseringen?