HM logoPåståendet att bankerna är underbeskattade har blivit en sanning som samtliga politiska partier verkar ha anammat. I en debattartikel i Aftonbladet presenterade finansminister Magdalena Andersson och ekonomiskpolitisk talesperson Ulla Andersson ett nytt skatteförslag. Nästa år vill de införa höjd skatt på bankernas efterställda lån, vilket beräknas ge 1,4 miljarder till statskassan. Samtidigt pågår en utredning om att införa skatt på finansiella tjänster som beräknas generera 4 miljarder extra till våra gemensamma tillgångar. Utredningens resultat ska presenteras i november i år.

Att staten vill öka sina intäkter har jag förståelse för men när Andersson x 2 hänvisar till höga vinster som motiv för ökad beskattning av bankerna blir jag något konfunderad. Ingen bank är med bland de 20 mest lönsamma storföretagen på Stockholmsbörsen trots att bankerna är bland de företag som betalar mest skatt i Sverige. Bankföreningens sammanställning från år 2015 visar att de fyra storbankerna i genomsnitt hade en avkastning på eget kapital som var lägre än andra storföretag på Stockholmsbörsen. Bankföreningen har även jämfört hur stor del av vinsten som delas ut till aktieägarna. Här ligger bankerna i genomsnitt på 67 procent av vinsten efter skatt medan siffran för övriga företag är 73 procent.

H&M är det svenska storföretag som är allra mest framgångsrikt. De toppar med råge listan över avkastning på eget kapital. Dessutom är H&M kända för sina höga aktieutdelningar. År 2011 delade bolaget ut så mycket som 99 procent av vinsten efter skatt till aktieägarna. Axfood är nummer två på listan när det kommer till avkastning på eget kapital och år 2014 gick 81 procent av årets resultat efter skatt till aktieägarna.

Trots höga vinster och höga aktieutdelningar är det ingen politiker som föreslår att klädkedjan H&M eller dagligvaruhandeln Axfood ska betala mera i skatt. Varför ställs det hårdare krav på banker jämfört med andra företag? Och hur påverkas du som anställd av den snedvridna och något negativa synen på finanssektorn?

Skriv gärna till oss och berätta!

Marie Löök Birgersson, utredare

Dela
Höjd skatt på H&M:s vinster!?