Demonstration i Santiago
Demonstration i Santiago för att få veta sanningen om Juan Pablo Jiménez död.

I söndags var det är 30 år sedan Olof Palme mördades. När jag träffar chilenska fackföreningsmän- och kvinnor är det med stolthet jag berättar att det stipendium jag har fått är i Olof Palmes minne. Det instiftades året efter hans död för att främja det fackliga arbetets betydelse för fred, frihet och demokrati. Ideal som är starkt förknippade med Olof Palme. Alla här vet vem han var. Alla vet hur han dog. Ihjälskjuten på öppen gata i Stockholm. Ett olöst mord där jag är övertygad om att motiven går att finna i Olof Palmes politiska gärningar. Men denna text ska inte handla om Olof Palme.

Under den gångna veckan har det varit årsdag för ett annan mans död. En man som också sköts ihjäl på öppen gata. En man som i likhet med Olof Palme brann för rättvisa och insåg det fackliga arbetets betydelse för ideal som fred, frihet och demokrati. Hans mord har hittills inte heller fått någon lösning.

Den 21 februari 2013 har den 34-årige småbarnspappan Juan Pablo Jiménez precis avslutat sin arbetsdag på elektronikföretaget Azeta i Santiago, en av alla underleverantörer till den stora chilenska eldistributören Chilectra. Juan Pablo var ordförande i fackklubben på Azeta och den senaste tiden har han jobbat med arbetsmiljöfrågor bland Chilectras underleverantörer där det hade rapporterats om flera fall av mycket allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen. Däribland ett dödsfall. Juan Pablo hade blivit hotad till livet flera gånger för sitt fackliga arbete. Den här dagen hade han sammanställt 52 fall av arbetsmiljöbrott och bar dokumentationen i en mapp under armen när han lämnar Azetas lokaler på eftermiddagen. Nästa dag skulle han till arbetsministeriet för att rapportera dessa. Övervakningsbilder visar hur han går några meter på parkeringen och försvinner bakom en bil. Där faller han ihop. Kollegor hittar honom i en pöl av blod. Fackföreningsmannen är död och har ett ingångshål i vänster tinning.

Innan polisen ens hade påbörjat sin utredning gick de ut anmärkningsvärt tidigt och sade att Juan Pablo Jiménez måste ha fallit offer för en förlupen kula. Efter en rekordsnabb utredning hade polisen scenariot klart för sig. I det närliggande området La Legua, känt för sin höga kriminalitet, hade det utbrutit en skottlossning mellan två rivaliserande gäng. En kula hade tagit en annan riktning, färdats i mer än en 1 km och råkat träffa den chilenske fackföreningsmannen rakt i tinningen just precis när han kom ut från Azetas lokaler. Utan att vara expert på ballistik är det inte svårt att inse orimligheten i det scenariot. Hoten mot Juan Pablo Jiménez rörande hans fackliga arbete följdes heller aldrig upp.

Det tog tid för mig att få kännedom om vem Juan Pablo var. Av alla de fackföreningsaktiva jag har träffat här i Chile har de flesta inte visat på någon märkbar rädsla över sitt fackliga engagemang. Den generella inställningen har varit antingen uppgivenhet eller kampvilja. Men det finns de som har gett uttryck för ren och skär rädsla. Dessa har frågat mig, vet du inte vem Juan Pablo Jiménez var? Nej, jag visste faktiskt inte det. Förrän fram till ganska nyligen. Nu vill jag veta mer om honom. Kan det vara så att hans öde påverkar anställda att engagera sig fackligt?

Den här veckan ska jag träffa två personer som arbetade med Juan Pablo på Azeta. Efter mordet gick företaget i konkurs och många anställda hamnade hos andra underleverantörer till Chilectra. Det har bara gått tre år sedan mordet. Allt verkar ändå fortsätta som vanligt. ”Det var ju bara en förlupen kula från La Legua.” Juan Pablo Jiménez kollegor ska ta med mig till platsen där han sköts ihjäl. De ska berätta för mig om Juan Pablos fackliga gärning och efterdyningarna av hans mystiska död. De vill att fler ska få veta vem deras fackliga ledare var. En man som fick betala det högsta priset för att stå upp för sina ideal.

Ju mer jag läser om hans fackliga arbete och hemska öde vrider det sig i magen över hur enkelt det hela har avskrivits som en olycka. Det är för mycket orimligheter. Den här veckan hoppas jag få veta mer om vad som egentligen hände fackföreningsmannen Juan Pablo Jiménez.

Leo Essemyr från Santiago, Chile

Leo Essemyr har fått ta emot TCO:s stipendiefond till Olof Palmes minne för att studera hinder och möjligheter för fackligt engagemang i Chile.

Dela
Sanningen om Juan Pablo Jiménez död