Man jobbar sent på kontor
Har du kollegor som gör en grej av att de arbetar på helgerna, instagrammar helgens arbete och checkar in på kontoret sent på nätterna?

Jag uppmärksammade i veckan en artikel skriven av Katrine Marçal. Artikeln behandlar en stark arbetstidsnorm i vissa branscher, där det är eftersträvansvärt att berätta att vi arbetar sena timmar, långa dagar och att vi skryter om det. En norm som inom vissa yrken har övergått till att det är vanligt att överdriva sin arbetstid.

Marçal beskriver en kultur där många gör en grej av att de arbetar på helgerna, instagrammar helgens arbete och checkar in på kontoret sent på nätterna. Men bilden som förmedlas kanske inte är den sanna; en studie från Questrom School of Business vid Boston University visar att en stor del av alla män som hävdar att de arbetar mer än 80 timmar i veckan egentligen bara låtsas. Hela 31 procent av männen i studien erkände att de i själva verket jobbade runt trettio timmar mindre varje vecka än vad de sa till sina chefer. I stället gjorde de allt från att åka skidor och träna till att umgås med sina barn. Andelen kvinnor som fejkade arbetstid var mycket lägre, bara 11 procent. För kvinnor verkade en vanligare strategi vara att gå ner i tid, vilket i sin tur innebär lägre lön. Marçal hänvisar även till sociologerna John Robinson och Geoffrey Godbeys forskning som säger att de som säger sig jobba 50 - 54 timmar i veckan överdrev sin arbetstid med runt nio timmar. De som säger sig jobba mellan 60 – 64 timmar överdrev med 14 timmar och de som påstår sig jobba mer än 75 timmar överdrev med hela 25 timmar.

Jag skriver inte om detta för att moralisera, eller komma med pekpinnar om vad som är rätt och fel. Personligen tycker jag det är viktigt att gå ifrån en kultur där det är eftersträvansvärt att arbeta så mycket som möjligt, men om det är den rådande kulturen förstår jag att många väljer att överdriva arbetstider som överlevnadsstrategi för att möjliggöra tid med vänner och familj.

Eftersom kvinnor, istället för att överdriva sin arbetsinsats, väljer att gå ner i arbetstid skapas ojämlikhet. Det får stora effekter på löneskillnaderna mellan kvinnor och män. I finansbranschen är kvinnor i stor majoritet bland de som arbetar deltid; 2014 var 83 % av de som arbetade deltid inom BAO-sektorn kvinnor. Detta påverkar kvinnors löner och förmodligen också möjligheten till att avancera i organisationen och få chefspositioner.

Att skryta och överdriva sin arbetstid skapar normer och stereotyper om hur mycket anställda förväntas arbeta inom vissa yrken. Sådant finns det tendenser till i vissa delar av finanssektorn. Vi rapporterade nyligen om en uppsats som behandlade frågan om varför så få kvinnliga studenter på Handels valde att fördjupa sig inom finans. Uppsatsens slutsatser kretsade kring att normer påverkar kvinnors val. Bilden av finans som mansdominerad, hård, tuff och pengacentrerad ökar kvinnors känsla av utanförskap. Kvinnorna som ändå väljer finansinriktningen oroar sig för att de inte ska passa in och om de kommer att trivas i branschen. Marçal skriver: ”När män i finansbransch, affärsjuridik och konsulteri sätter i system att överdriva hur mycket de jobbar lyckas de också framställa en karriär inom dessa branscher som omöjlig för alla som vill ha plats för annat i livet än att sitta på ett kontor. Och en stor del av dessa kommer att vara unga kvinnor. Tjejer som brinner för, säg affärsjuridik, men som också vet att de en dag vill ha familj. De kommer inte att söka sig till dessa högbetalda branscher. Och tadam! Så kan grabbarna sitta där själva i baren och skryta med sina 80-timmars veckor…”

Därför är det viktigt att män som med sitt agerande förstärker normen, slutar göra det, att arbetsgivare inte uppmuntrar långa dagar och övertid. Och vi tjejer, vi vet att killarna överdriver, vi behöver inte tro dem. Förresten är det inte coolt att jobba till 01, det är mycket coolare att hänga med nära och kära, så jag tänker i alla fall lämna mitt skrivbord klockan 17, och uppmuntrar er att göra detsamma.

Karin Kristensson, utredare

Dela
Män överdriver sin arbetstid medan kvinnor går ner på deltid