mamma och barn
En familj behöver nödvändigtvis inte bestå av mamma, pappa och barn, där båda är friska, arbetar och vill satsa på karriären.

Ibland blir livet inte riktigt som man tänkt sig. Sedan en tid tillbaka är jag ensamstående förälder till två fantastiska gossar på 4 år och 2 år. Och det är först nu som det på allvar går upp för mig hur mycket våra liv styrs av normer och värderingar om hur saker och ting är eller förväntas vara. Ett sent uppvaknande kan tyckas, men bättre sent är aldrig.

Och till min egen förvåning märker jag hur alla välvilliga råd om barn, vab och karriär får mig att ilskna till. De allra flesta råd som riktar sig till oss kvinnor med barn utgår från följande resonemang: Se till att dela vab och/eller föräldraledighet lika med din partner! Jaha, tack för det, nu känns allt plötsligt mycket enklare. En familj behöver nödvändigtvis inte bestå av mamma, pappa och barn, där båda är friska, arbetar och vill satsa på karriären utan en familj kan se ut på flera sätt. Vi har alla olika förutsättningar vilket lätt glöms bort i landet lagom.

Det finns också en mängd myter om den ensamstående föräldern eller snarare den ensamstående mamman. Ensamstående pappor verkar vara en bortglömd grupp. Själva begreppet ensamstående mamma kan nog få en och annan att lägga huvudet på sned och få något medlidsamt i blicken. Kanske ser de framför sig bilden av den övergivna kvinnan som med nöd och näppe hankar sig fram. Andra får kanske något avundsamt i blicken och tänker på journalisten Maria Svelands antologi ”Happy Happy” där separerade kvinnor, ja återigen kvinnor, beskriver hur bra livet blev efter skilsmässan. Hur de varannan vecka diskuterar livet och kulturen, dricker rödvin, går på restaurang, tränar och ägnar sig åt personlig utveckling samtidigt som de har tid att satsa på karriären genom att jobba över.

Psykologen Jenny Klefbom konstaterar att verkligheten är mer nyanserad än så. Varannan vecka-livet är någonting som bara drygt tre av tio separerade föräldrar lever. Mer än hälften av barnen till separerade bor mest hos – eller enbart hos – sin mamma. Vissa som jobbar inom låglöneyrken lever hela tiden på gränsen för att få tillvaron att gå ihop medan separerade med god ekonomi kan köpa sig vila genom hämtmat och städhjälp. Tillvaron är sällan svart eller vit.

Förståelsen för ensamstående föräldrars situation skiljer sig åt beroende på arbetsplats. Att inte lägga arbetsmöten före klockan 9 eller efter klockan 15 underlättar för oss som både lämnar och hämtar på förskolan och som kanske också arbetar deltid. Flexibla arbetstider är även något som förenklar tillvaron. Att kunna åka hem tidigare för att slippa stress med hämtning och matlagning och få tid över till bad, mys och sagostund för att sedan arbeta en stund på kvällen när barnen sover underlättar livspusslet.

Har du tips på smarta saker som din arbetsgivare gör eller kan göra för att underlätta tillvaron för oss som lever själva med barn? Hur löser du som ensamstående mamma eller pappa livspusslet? Är det möjligt att som ensamstående icke varannan vecka-förälder ro både barn och karriär i hamn?

Dela gärna med dig av tips och erfarenheter!

Marie Löök Birgersson, utredare

Dela
Alla dessa normer och myter!