Plötsligt kom minusgraderna och vintern står för dörren. Var snäll mot dig själv och försök vara lite mjuk i knäna vid tvära kast.
Plötsligt kom minusgraderna och vintern står för dörren. Var snäll mot dig själv och försök vara lite mjuk i knäna vid tvära kast.

Var nyligen på semester på Samos tillsammans med min dotter. Där var det 28 grader varmt. Dagen efter hemkomsten stod jag och väntade på bussen och då visade termometern minus fyra grader. Lite väl tvära kast, kan man tycka.

Så är det på jobbet ibland också. Det kan bli ändrade planer, bara så där. Företaget där jag jobbar har ett stort verksamhetsområde, från Piteå i söder till Kiruna i norr. Vissa av mina kollegor träffar jag bara en gång om året när vi har våra årliga affärsdagar. Då samlas hela personalen för grupparbeten och samtal. I år skulle vi mötas på en anläggning i Överkalix, ett ställe jag varit på förut och som jag uppskattar mycket. Men vi fick snabbt ändra våra planer. Hotellet behövdes som flyktingförläggning för de flyende från krigets Syrien. Bra att hotellet kunde användas till att hjälpa dessa människor. Vi lyckades i sista stund hitta en annan lösning, tvära kast.

Så där är det ofta. En dag när du planerat att göra en speciell sak så kommer något annat emellan och du finner dig göra något helt annat än det du tänkte från början. Du kan fundera – ”men har jag egentligen gjort något idag?” – fast du har haft fullt upp. Telefonen kan ringa och det samtalet leder till något som sedan leder vidare till något annat som sedan för dig tillbaka till den saken du hade tänkt att göra från början av dagen. Känns det igen? Tvära kast.

Du kan tänka att livet leker och att du är fullt frisk och helt plötsligt är du väldigt sjuk. En kollega som inför oss andra kan framstå som hälsan själv kan helt plötsligt diagnostiseras för cancer eller någon annan svår sjukdom. Tvära kast och vi kan bara följa med.

Så när det kastar lite hit och dit, var snäll mot dig själv, och försök vara lite mjuk i knäna. För då står du paradoxalt nog stadigare än om du står fast och rak som en staty. Och går inte lika lätt sönder av tvära kast.

Eva Nordlund, förtroendevald Finansförbundet

Dela
Tvära kast