Kvinna med sin mobil
Hur gör du? Tar du paus från mobilen ibland?

Mors dag, Fars dag och möjligtvis Fettisdagen… Det var de viktiga dagarna att komma ihåg när jag var barn. Vid sidan av födelsedagar, namnsdagar och helgdagar med särskild innebörd. Men det var inte så många ”specialdagar” att ta hänsyn till. Vi hade ju inte ens någon nationaldag i Sverige!

För ett par helger sedan var det Mors dag. I lördags var det nationaldag. Och dessutom har vi ju internationella kvinnodagen, kanelbullens dag, dansens dag, de vilda blommornas dag, tulpanernas dag, internationella diabetesdagen, internationella brottsofferdagen… Listan kan göras väldigt lång. Det är faktiskt över 100 specialdagar som numera vill ha plats i den svenska almanackan.

Ett nytt uttryck har myntats: Mobilstress

Den 1 juni var det den mobilfria dagen – en dag jag aldrig tidigare hört talas om. Hur gjorde du på den mobilfria dagen? Stängde du av telefonen? Pratade du öga mot öga med dina vänner – istället för via sociala medier?

Jag måste erkänna att jag faktiskt inte var mobilfri då. Tog en lite längre paus mitt på dagen, men det berodde nog mer på att jag satt i ett möte på jobbet än på att jag var angelägen om att minska min uppkoppling.

Fast jag tror att vi skulle behöva tänka mer på hur mycket vi är nåbara via våra mobiler. Det är inte hälsosamt att aldrig koppla av. Mer än varannan tjänsteman inom den privata sektorn håller sig tillgänglig utanför arbetstid via mejl eller mobiltelefon – det visar en undersökning som fackförbundet Unionen gjort. En snabb teknisk utveckling har lett till att både individer, fackliga organisationer och arbetsgivare inte hunnit stanna upp och reflektera över detta, enligt Martin Linder som är vice ordförande i Unionen.

Många av de över 100 specialdagarna struntar jag faktiskt i. Men kanske skulle jag försöka göra en större del av varje dag mobilfri. Ska kanske försöka träna på att inte vara tillgänglig hela tiden. För att främja hälsan, minska stressen och kunna ta vara på livet i den verkliga världen!

Hur gör du? Är du ständigt tillgänglig eller tar du paus ibland från mobilen?

Barbro Schönning, ombudsman Finansförbundet

Alla dessa speciella dagar…