Kanelbulle
Hur ser det ut på din arbetsplats – får ni kanelbullar till fikat ibland?

Finansliv har i sitt senaste nummer frågat drygt 700 anställda inom bank och försäkring om belöningar och uppskattningar i form av presenter, fika eller personalaktiviteter. Av dem som svarat anser tre personer att man får mer i julklapp nu än för tre år sedan medan fler än 300 personer svarade mindre eller oförändrat. Mindre eller oförändrat är en utveckling som går igen i alla de uppskattningsfaktorer Finansliv undersökt och som väcker stor ilska. ”Eftersom vi inte fått några presenter/julklappar/julbord under de senaste åren, så känns det att arbetsgivaren inte uppskattar oss. Aktieägarna är viktigare än personalen.”

När de anställda får tycka till om uteblivna belöningar är det inte främst den uteblivna semlan eller påskägget som stör utan gesten – att man inte känner sig uppskattad. När kontorets små andrum eller guldkanter försvinner känns det extra tufft att sträva mot allt mer krävande mål. Många tänker att varför ska vi göra det där lilla extra om arbetsgivaren inte gör samma sak. Folk gör fortfarande sitt jobb, men får man ingen uppmuntran så är risken stor att man heller inte anstränger sig utöver det förväntade.

Ledarskapsexperten Alexander Holmberg ser belöningarna som symboler för något annat, där gåvan blir en metafor. Vad säger det om arbetsplatsen att man börjar dra ned på gåvor? Symboliken i handlingen bakom sätter igång känslorna. Saknar folk påskäggen eller saknar de ledarens närvaro? Många företag agerar också väldigt kortsiktigt. Om vinstmaximering är målet så blir äggen på påsken enbart en kostnad möjlig att dra in. Men den strategiska frågan återstår: Är relationen till våra medarbetar en viktig fråga och hur ser vi på den? Generositet vinner ju alltid över snålhet – det har inte bara med presenter att göra.

Vad är viktigt för dig på din arbetsplats? Vad krävs för att din motivation och arbetsglädje ska öka? Skriv och berätta!

Marie Löök Birgersson, utredare Finansförbundet

Dela
Aktieutdelning istället för kanelbulle?