Barbro och Gabriella som strejkvakter.
Barbro och Gabriella som strejkvakter.

Det är intressant det här med sociala medier. När jag fick lära mig hur svensk arbetsmarknad fungerade fanns de inte. Det blev till att lyssna på dem som hade erfarenhet och kunskap. Att lära sig på kurser och seminarier. Att läsa in sig på lagar och avtal.

Numera kan det florera en mängd rykten som nästan blir till sanningar bara för att de står skrivna i ett kommentarsfält till en blogg, i en tweet, på facebook… Men bara för att någon skrivit ner det innebär det inte att sanningen presenterats.

De senaste dagarna har jag sett så mycket okunskap florera att jag blir mörkrädd! Det handlar till exempel om alla företag som ”valt” att inte ha avtal med Finansförbundet. Sanningen är den att fackliga organisationer – såväl som arbetsgivarnas organisationer – har delat upp den svenska arbetsmarknaden mellan sig. Vi konkurrerar inte med varandra om att rekrytera medlemmar, skriva avtal etc. Vi har så kallade ”gränsdragningsöverenskommelser”, som leder till att vi är specialiserade inom våra respektive branscher.

Så när jag får se en lång lista över alla företag som vi inte har avtal med kan jag bara konstatera att majoriteten av de företagen har avtal med något annat TCO-förbund. Det är Unionen som organiserar på den privata tjänstemannasidan, FTF som organiserar företag som ägs av försäkringsbolag, ST som organiserar statliga företag och myndigheter, Vision som har sina avtal på den kommunala sidan. Listan kan göras mycket längre!

Har också sett påståenden om att 60 procent av alla företag saknar kollektivavtal – som ett argument mot det faktum att nästan 90 procent av alla som arbetar i Sverige har avtal som följs på deras arbetsplats. Det är som att jämföra äpplen och päron. Sanningen är den att majoriteten av de företag som saknar avtal har väldigt få anställda – om ens några. Det är enmansföretag i många fall.

Jag har själv ett företag som jag driver vid sidan av jobbet. Eftersom det bara är jag som finns där har jag inget kollektivavtal för mig själv. I likhet med många andra företagare.

Men de arbetsgivare som har kollektivavtal har närmare 90 procent av arbetskraften i Sverige anställd hos sig.

Det betänkliga är att den som har liten kunskap om de spelregler som finns på arbetsmarknaden har så lätt för att tro på det som skrivs – även om det inte är sant.

Jag skulle önska lite mer källkritik. Lite mer saklig debatt. Lite ökad kunskap. Låt oss istället prata om fakta: att anställda på ett svenska företag har rätt till kollektivavtal!

Jag har varit ute som strejkvakt ganska många timmar de senaste dagarna. Vi har mötts av tummen upp, av glada tillrop, av bestörta kommentarer från personer som inte förstår att företag kan fungera utan avtal. De negativa kommentarerna har varit få – om ens några!

Några av dem som hejat på oss har själva varit företagsledare. De har framhållit vikten av avtal till oss. Att det är så mycket enklare att förhandla med en part istället för med varje anställd var för sig. Att de vet vad som gäller och inte drabbas av strejker så länge de har ett avtal.

Den fortsatta debatten ska förhoppningsvis vara mer saklig! Och den som tror på allt hen läser borde kanske ta sig en liten funderare…

Barbro Schönning, ombudsman Finansförbundet

Dela
Sanningen och sociala medier

13 reaktion på “Sanningen och sociala medier

 • 12 november, 2014 kl. 17:24
  Permalänk

  Fast, det handlar inte om kollektivavtalsfrågan. Det handlar om ert sätt att bemöta oss medlemmar och er brist på respekt för att vi inte vill gå ut i strejk just nu. (förmodligen aldrig) .

  • 12 november, 2014 kl. 17:34
   Permalänk

   Hej! Jag vet att den åsikten finns. Men nu handlade inte mitt inlägg om den frågan. Just det är inte mitt bord.
   Jag bloggade utifrån de påståenden jag tagit del av där jag kände att vi behöver klarlägga hur verkligheten ser ut bl.a. när det gäller företag och deras ev avtal med oss eller med andra förbund.
   Din fråga kring strejken får besvaras av andra på Finansförbundet.
   Hoppas det är OK.
   Barbro

   • 13 november, 2014 kl. 15:06
    Permalänk

    Rykten som att 110 st medlemmar vill ha kollektivavtal. Är det ett exempel på ett rykte som nästan blivit sanning? Ni säger emot er själva. Ni kommer med ohållbara argument som inte stämmer. Det är Finansförbundet man borde vara källkritisk mot!

    • 13 november, 2014 kl. 15:13
     Permalänk

     Man ska alltid vara källkritisk. Men nu har jag inte skrivit ett ord i det här blogginlägget om antalet som vill ha avtal.
     Men det kan vara värt att veta att de viktigaste uppdragen för en facklig organisation är att rekrytera medlemmar och att teckna kollektivavtal. Både i starten av fackens verksamhet och idag.
     Barbro

     • 14 november, 2014 kl. 13:40
      Permalänk

      Absolut. Men, Finansförbundet har tidigare uttalat sig om att 110 st medlemmar vill teckna kollektivavtal. Vilket är en påhittad siffra från er del då ni inte ens ställt frågan till samtliga medlemmar.

     • 16 november, 2014 kl. 15:35
      Permalänk

      Hej Dubbelmoral. Vi har ett uppdrag från medlemmarna på Svea Exchange att teckna kollektivavtal. Vi har under hela tiden informerat medlemmarna hur arbetet går och det gör vi fortlöpande. Antalet medlemmar på Svea Exchange har ökat sedan arbetet med att teckna ett kollektivavtal började. Idag har vi 107 medlemmar på Svea Exchange. Medlemmar som med ett aktivt val har gått in i Finansförbundet. Vi hoppas och tror att de vet vad ett fackförbund är och står för. Att de vet att det främsta uppdraget ett fackförbund har är att teckna kollektivavtal som står för långsiktiga schysta villkor för de anställda. Om du är medlem hos oss och inte får medlemsinformationen så kan det bero på att vi saknar din e-postadress. Mejla den till webmaster@finansforbundet.se så ser vi till att du får all den medlemsinformation vi skickar ut. /Finansförbundet

 • 12 november, 2014 kl. 21:45
  Permalänk

  Hallå Barbro!

  Jag tycker inte det är konstigt att det inte blir många ”tummen ner” när man bara får höra ena sidan av myntet. Jag tycker att kollektivavtal i sig är en bra grej, men med det sagt betyder inte det automatiskt att avsaknanden av kollektivavtal är dåligt. Svea Ekonomi har gett oss anställda på Svea Exchange villkor klart jämförbara med de villkor som kollektivavtalet ger. Kunskap skulle jag säga är att i varje fall se saken ur flera synvinklar, och inte alltid tro att det bara finns en rätt väg.

 • 13 november, 2014 kl. 07:51
  Permalänk

  Jag vände mig i den här bloggen mot den okunskap jag sett. Sen tycker jag faktiskt att kollektivavtal är något som seriösa företag erbjuder sina anställda.
  Det har alltid varit fackföreningarnas uppdrag att förbättra och på lång sikt säkerställa de villkor man har på jobbet. Och det är något vi kommer att fortsätta jobba med.
  Barbro

 • 13 november, 2014 kl. 09:53
  Permalänk

  Ett seriöst fackförbund borde inte driva sin fråga via socialamedier.
  Selfis är för fjortonåringar inte för ett fackförbund som ska vara en seriös aktör på marknaden.

 • 13 november, 2014 kl. 13:19
  Permalänk

  Att ha en blogg räknas nog som ganska seriöst idag.
  Vi finns i de kanaler där våra medlemmar finns.
  Barbro

 • 16 november, 2014 kl. 16:05
  Permalänk

  Men strejkvarslet kom helt utan kommunikation med merparten av era medlemmar. Det var någonting ni bestämde utan vårt medgivande och det måste du väl ändå hålla med om att det inte är särskilt konstruktivt gjort? Jag hade velat ha information om att ni hade tänkt varsla om strejk innan ni faktiskt varslade. Förstår att ni inte är vana vid att få mothugg på det sättet ni får av oss nu, men jag hoppas att ni lär er något på detta, tar in vårt budskap och även ber om ursäkt.

  • 17 november, 2014 kl. 13:13
   Permalänk

   Hej Linnéa. Uppdraget om att teckna ett kollektivavtal med Svea Exchange fick från medlemmarna. Vi har informerat medlemmarna om hur arbetet har gått och att vi hade svårt att komma överens med arbetsgivaren och att vi närmade oss konfliktåtgärder. Informationen har bland annat skett genom e-postutskick, på webben och via de förtroendevalda på Svea Exchange. Det bör inte ha varit någon nyhet för medlemmarna på Svea Exchange att vi närmade oss strejk. /Finansförbundet

   • 18 november, 2014 kl. 10:53
    Permalänk

    Att vilja ha kollektivavtal är dock inte samma sak som att vilja ha strejk. Och ni har inte haft det stora stödet som man bör ha för att kunna motivera en strejk. Jag vill inte vara er spelbricka i era försök att upprätthålla er stolthet.

Kommentarer inaktiverade.