Ulrika Boëthius, Finansförbundets ordförande
Ulrika Boëthius, Finansförbundets ordförande

”Vissa gjorde det för att man var rädd för att förlora jobbet, vissa gjorde det för att det var det lättare, vissa gjorde det för att man var nöjd med det som erbjöds och vissa förstod inte varför man skulle ha kollektivavtal.” Så skriver en medlem till oss, om varför många av hennes kollegor har backat från kravet på att Svea Exchange ska teckna kollektivavtal.

Att unga tjejer och killar skräms till tystnad, i stället för att våga stå upp för sina rättigheter gör mig både ledsen och arg. Det är för jäkligt att man år 2014, ska  behöva vara rädd för att bli av med jobbet, bara för att man vill ha kollektivavtal!

I förlängningen innebär det att ungdomar tvingas konkurrera om jobben, inte med sin kompetens, utan med att kräva minst förmåner. En arbetsmarknad där den som begär lägst lön, dåligt försäkringsskydd och dåliga pensionsvillkor blir anställd. Ska unga människor, som är vår framtid, på detta sätt tvingas bli arbetsmarknadens B-lag?

Jag vill inte det. Och det är därför Finansförbundet strejkar för rätten att teckna kollektivavtal.

Efter Uppdrag Gransknings reportage om ungas villkor på arbetsmarknaden,  #minavillkor, där företrädare för både LO och Svenskt Näringsliv hyllade den svenska modellen och vikten av fackligt medlemskap, trodde jag att de allra flesta hade fått upp ögonen för ungdomars utsatthet på arbetsmarknaden.

Jag hade fel – Svea Exchange vill inte att deras anställda ska få samma schysta villkor och möjlighet till inflytande som andra i branschen redan har.

Ulrika Boëthius, Finansförbundets ordförande

Dela
Tysta medlemmar på Svea Exchange

11 reaktion på “Tysta medlemmar på Svea Exchange

 • 11 november, 2014 kl. 14:25
  Permalänk

  Du skriver som om att arbetsgivaren skrämt personalen att jobba? Nej. Det är i så fall strejken man vill slippa. Att behöva stänga ner sitt kontor är det sista man vill göra. Stoppa strejken nu och sätt er ner igen med arbetsgivaren!

  • 11 november, 2014 kl. 14:37
   Permalänk

   Hej Henrik,
   Det vi menar är att många medlemmar inte vågar uttrycka sin åsikt – att de vill ha kollektivavtal. Vi har full förståelse för att man vill slippa strejk och slippa strejka – det är verkligen en sista utväg och vi hade också gärna sluppit. Så fort arbetsgivaren är villig att prata vidare om kollektivavtal så kommer vi till förhandlingsbordet! Hälsningar Finansförbundet

 • 11 november, 2014 kl. 16:39
  Permalänk

  Jag är medlem hos er, Finansförbundet, och blir med anledning av alla mail, texter i sociala medier och telefonsamtal fundersam över den pågående strejken. Är vi som medlemmar verkligen med er? Det verkar finnas en tveksamhet i hur många som stödjer tillvägagångsättet.
  Att folk ifrågasätter er bör ju inte heller vara något ni strävar efter. Ni vill ju ändå företräda era medlemmar på rätt sätt så att de känner sig nöjda.

  Jag vill inte behöva tvivla på er och skulle därför se att ni gör en ny undersökning på hur många av era medlemmar som verkligen står bakom ert agerande. Att genomföra en sådan undersökning borde ju även ni vara intresserade av då detta gör att ni kan företräda era medlemmars riktiga önskemål.
  Denna skulle då kunna göras anonymt genom att ni skickar ut ett mail till alla medlemmarna där de får lov att svara på om de vill fortsätta med stridsåtgärderna eller inte.

  Jag vill ha det bekräftat på att min åsikt som medlem räknas.

  Gör en undersökning!

  • 11 november, 2014 kl. 17:00
   Permalänk

   Hej Alexandra,
   Självklart räknas din åsikt. Innan vi varslade om strejk i september hade vi en mängd medlemssamtal och personliga möten med medlemmar. Vi genomförde också en enkät, för att säkerställa att medlemmarna på Svea Exchange ville ha kollektivavtal. Därefter fattade Finansförbundets styrelse beslut om att varsla om strejk då arbetsgivaren sagt tvärt nej till kollektivavtal. Under förhandlingarna sköt vi på strejkdatum, för att vi hoppades på att nå en lösning. Vi vet att det här är en svår situation för många på arbetsplatserna och som vi har sagt tidigare, strejk är en sista utväg. Hälsningar Finansförbundet

   • 12 november, 2014 kl. 10:57
    Permalänk

    Att möta er i en mörk gränd skulle vara värsta tänkbara när ett nej inte är ett nej för er!

   • 12 november, 2014 kl. 11:05
    Permalänk

    Ta nu ert ansvar och kalla till ett medlemsmöte där ni tar vara på alla medlemmars åsikt! Massor av medlemmar har bett er kalla till ett möte men ni gör inget. Varför? Hur skall medlemmarna göra för att få till ett medlemsmöte i den lokala klubben? Att vilja ha kollektivavtal är inte detsamma som att vilja ha strejk!

    • 13 november, 2014 kl. 11:00
     Permalänk

     Hej Henrik.
     Vi vill inte heller strejka och vi vill också ha kollektivavtal på Svea Exchange. Om vi tillsammans kan få arbetsgivaren till förhandlingsbordet så avbryts strejken. Det är det vi vill.

     Det kan vara bra att veta att Finansförbundet under september träffade medlemmarna vid ett flertal tillfällen. Bland annat har besök genomförts på kontor i Stockholm, Växjö och Västerås. Vid dessa besök har vi informerat om förhandlingarna med arbetsgivaren och att målet är att teckna kollektivavtal.

     Under oktober och november har medlemmarna i Stockholm bjudits in till möten om strejkvarslet. Vi vet att många efterfrågar en annan form av dialog med Finansförbundet än den vi för i sociala medier och i vår medlemsjour och Svea jour. Självklart ska vi möta de medlemmar som har behov av att prata och ställa frågor om strejken. Vi återkommer med information om hur, när och var dessa medlemsmöten ska genomföras./Finansförbundet

 • 11 november, 2014 kl. 19:35
  Permalänk

  Om nu så många medlemmar är så rädda varför vågar då så många öppet kritisera både strejk och Finansförbundets krav på kollektivavtal?
  Finansförbundet har övertalat en väldigt ung och oerfaren fack-klubb att stödja deras agenda, strejk mot Svea. Ni säger att ni drivit detta under flera år…intressant då Svea enbart ägt oss i 6 månader. Eller är det så att det är en dold agenda bakom…att Svea Ekonomi är det verkliga bytet?
  Vi har en fantastisk och schysst arbetsgivare idag som är mån om sina anställda, att vi stannar kvar i bolaget…och det gör man med schyssta avtal. Majoriteten av alla anställda på Svea Exchange är emot detta övergrepp som ni sysslar med. Väljer ni att lyssna på 6 st istället för resterande 244?

  • 12 november, 2014 kl. 19:32
   Permalänk

   Hej Mia Maria,

   Förhandlingar har pågått under längre tid, först med Exchange Finans och sedan med Svea Exchange. Svea Exchange och Svea Ekonomi är två skilda bolag. Vi förhandlar för medlemmarna på Svea Exchange efter det uppdrag vi har fått av medlemmarna. Det finns inte någon dold agenda med att vi som fackförbund vill att anställda på alla företag ska ha kollektivavtal, oavsett om de anställda är med i Finansförbundet eller ett annat fackförbund. Ett fackförbunds viktigaste verktyg gör att kunna säkra goda villkor är kollektivavtal. Det är i kollektivavtalet som vi kommer överens med arbetsgivaren om vilka grundvillkor som ska gälla för de anställda.

   Vi vet att det finns många som stödjer kravet på kollektivavtal och strejken, men som inte vågar prata om det. Därför är det nästan bara de som håller med arbetsgivaren som hörs i diskussionen. Det är viktigt att Finansförbundet står upp för de som är av en annan åsikt. Om Svea Exchange är en schyst arbetsgivare kan de enkelt visa det genom att teckna ett kollektivavtal som garanterar schysta villkor för er anställda.
   /Finansförbundet

 • 12 november, 2014 kl. 10:53
  Permalänk

  Skulle vi vara skrämda av vår arbetsgivare och därför inte våga uttrycka vår åsikt? Vår arbetsgivare har varit oerhört tydlig i sin information till oss anställda om att de respekterar den rätten till fritt tänkande och tyckande som vi har i Sverige. Vilken anställd som helt skulle vara orolig för sitt jobb om en annan part utlyste strejk, hals över huvud, på en anställd som inte samtycker till denna stridsåtgärd. Finansförbundet, ni gör mig så besviken, arg och ledsen om vartannat. Drivkraften att motarbeta er på alla plan jag kan blir bara starkare för varje dag som går. Jag hoppas det är värt det för er, för det är det sannerligen inte för mig.

  • 12 november, 2014 kl. 19:34
   Permalänk

   Hej Malin,

   Det är jättebra att du fritt kan tala om vad du tycker. Tyvärr känner inte alla dina kollegor på samma sätt. Vi vet att det finns många som stödjer kravet på kollektivavtal och strejken, men som inte vågar prata om det. Därför är det nästan bara de som håller med arbetsgivaren som hörs i diskussionen. Det är viktigt att Finansförbundet står upp även för dem som är av en annan åsikt.
   Vi har förhandlat med Svea Exchange om att teckna ett kollektivavtal. Förhandlingar som startade för två år sedan med företaget som då hette Exchange Finans. Vi har ett tydligt uppdrag från medlemmarna att driva frågan om kollektivavtal. När arbetsgivaren tidigare i höst sa tvärt nej så är det medel ett fackförbund har att varsla om konflikt för att komma vidare. Vi varslade om konflikt men ändå lyckades vi inte komma överens med Svea Exchange. Då återstår det att som fackförbund fullfölja konflikten som i det här fallet innebar att elva av Svea Exchanges kontor i Stockholm togs ut i strejk. Det är många av er som säger att ni vill ha ett kollektivavtal med schysta villkor men motsätter er strejken. Vi vill inte heller strejka. Om vi tillsammans kan få arbetsgivaren tillbaka till förhandlingsbordet så kan vi nå målet – ett kollektivavtal med schysta villkor för alla anställda på Svea Exchange. Utan kollektivavtal är det svårt för oss som fackförbund att förhandla om era villkor, det är i kollektivavtalet vi kommer överens med er arbetsgivare om era grundförmåner.
   /Finansförbundet

Kommentarer inaktiverade.