En grupp på Facebook för de som en gång jobbat i Föreningsbanken.
En grupp på Facebook för de som en gång jobbat i Föreningsbanken.

Ett av mina tidiga jobb fick jag på Föreningsbanken. Kom dit för 32 år sedan. Tänk vad tiden går!

Där påbörjade jag min fackliga bana och fick kontakt med övriga som jobbade med fackliga frågor inom banken. Dessutom var jag redaktör för tidningen Kärven och fick resa en hel del runt om i landet. Under de elva åren på banken lärde jag därför känna massor av folk.

I efterdyningarna av bankkrisen i början på 90-talet, slutade jag på banken och började istället jobba på Finansförbundet. Men under åren har jag haft kontakt med en hel del gamla kollegor. Några som nära vänner och andra i samband med olika aktiviteter i fackliga sammanhang.

För drygt en månad sedan skapade jag en grupp på Facebook – ”Vi som jobbat i Föreningsbanken”. Och döm om min förvåning när den snabbt växte från ca 30 personer till att idag omfatta närmare 500 personer.

Helt plötsligt förstod jag att många av oss, som en gång i tiden jobbade i Sveriges enda kooperativa bank, hade många goda minnen från åren i banken. Att vi gärna delade med oss av dem. Att vi dessutom fortfarande använder både nyckelringar, träningsoveraller och sparelefanter. Med mera…

Till saken hör väl förstås att Föreningsbanken försvann som egen bank 1997. Så det finns bara nostalgi kvar…

Hur har du kontakt med tidigare arbetskamrater? Träffas ni?

Det går ju att göra något liknande även för dem som jobbat i till exempel Götabanken, PK-Banken, Östgöta Enskilda Bank eller Skånska Banken. Och det är dessutom riktigt roligt att träffa på sina tidigare arbetskamrater – även om de flesta av våra möten sker i cyberrymden än så länge.

Barbro Schönning, ombudsman på Finansförbundet

Gruppen för före detta anställda på Föreningsbanken på Facebook är öppen. 

Dela
Vi är många…