Färre personer ska göra det kvarvarande jobbet. många vittnar om hur tempot höjs, hur kraven ökar, hur svårt det blivit att orka med allt som ska göras, att tvivlet på den egna kapaciteten växer…
Färre personer ska göra det kvarvarande jobbet. många vittnar om hur tempot höjs, hur kraven ökar, hur svårt det blivit att orka med allt som ska göras, att tvivlet på den egna kapaciteten växer…

Att lösa ekonomiska problem i Sverige är inte alla gånger det lättaste. Jag minns när Riksbanken höjde räntan till 500 procent. Som tur är varade inte den åtgärden så länge.

Nu är det dags igen. Finansminister Anders Borg föreslog för några dagar sedan att staten ska hämta hem mer pengar till statskassan från bankerna. Ett förslaget om att höja bankens sociala avgifter. Att alltså göra det dyrare att ha anställda i sin verksamhet.

Finansförbundets ordförande, Ulrika Boëthius, har gått ut och kritiserat förslaget.

– Det är politiskt riskfritt att skälla på bankerna. Samtidigt är bankbranschen en av Sveriges största skattebetalare. Politikerna bör fundera över vilka signaler man sänder till företagen och deras anställda. Det är väldigt märkligt att man straffbeskattar företag för att de är för lönsamma. Och en höjning av skatten på arbete kan knappast stämma överens med den så kallade arbetslinjen, säger Ulrika Boëthius.

Om regeringen ska gå in och ändra beskattningen av bankerna borde man istället beskatta vinsterna. Att höja arbetsgivaravgifterna är en åtgärd – tror jag – som skulle få betalas av de anställda.

Redan idag är aktieägarnas krav på ökad utdelning en verklighet som finns i den finansiella sektorn. Verksamheten ska kosta så lite så möjligt.

Inom Finansförbundet möter vi alltfler medlemmar vars anställningar är i fara. Neddragningarna beror inte på att man har för många anställda. Inte heller på att bankerna har dåliga resultat. Snarare beror de på att ägarna vill öka vinsterna och avkastningen på eget kapital.

Resultatet blir att färre personer ska göra det kvarvarande jobbet. Och många vittnar om hur tempot höjs, hur kraven ökar, hur svårt det blivit att orka med allt som ska göras, att tvivlet på den egna kapaciteten växer…

Snart är det dags för en ny avtalsrörelse mellan Finansförbundet och BAO, Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation. I samband med de senaste förhandlingarna har det varit svårt att uppnå ett resultat där de anställda får en vettig del av bankernas ekonomiska kaka. Och detta samtidigt som företagens resultat slår nya rekord gång på gång. Det vill vi se en ändring på!

Så Anders Borg – kom med ett annat förslag! Ett där du tar den omtalade arbetslinjen på allvar och inte medverkar till att fler bankanställda förlorar jobbet.

Barbro Schönning, ombudsman på Finansförbundet

Läs Finansförbundet kritiserar Anders Borg

Dela
Höjd skatt på arbete en risk för de anställda

4 reaktion på “Höjd skatt på arbete en risk för de anställda

 • 4 september, 2014 kl. 14:30
  Permalänk

  Borde inte Finansförbundet driva frågan om sänkta utdelningar och vinster hårdare? Vi representerar ändå de anställda och deras situation. Precis som det står i inlägget så är det rekordsiffror år efter år och utdelningar mångdubblas. Trots det ser vi sparkrav från flera av arbetsgivarna inom sektorn.

  Det skulle vara mer hälsosamt för företagen att återinvestera pengarna i verksamheten, ha fungerande utvecklingar, bättre kundrelationer m.m. i ett långsiktigt perspektiv istället för att vissa aktieägare ska kunna gå in ett år eller två för att plocka ut kontantutdelningen och lägga pengarna i andra branscher.

  Utdelningshetsen är enorm överallt och det är inte hälsosamt för någon utom storägarna. Kan vi från de anställdas håll säga att det är nog och kräva att utdelningarna sänks – annars sänker vi firmornas resultat så kanske det kan ge effekt?

  Strength in numbers är väl alla facks ledord och även Finansförbundets hoppas jag.

  • 11 september, 2014 kl. 10:08
   Permalänk

   Hej Georg och tack för din kommentar!
   Vi tycker precis som du att det är angeläget att diskutera bankernas vinster och ägarutdelningar kontra de tuffa besparingsprogram som bankerna genomfört. Det är dock viktigt att betona att Finansförbundet inte är principiella motståndare till höga vinster, tvärtom. Lönsamma och välmående företag skapar arbetstillfällen för våra medlemmar. Problemet uppstår när rekordvinster och besparingsparprogram infaller samtidigt. Det är en signal om att något är fel och i bankvärlden har vi sett ett antal exempel på detta.

   Finansförbundet har vid flera tillfällen påpekat detta ”systemfel”. Vår ordförande har i flera intervjuer krävt en bättre balans mellan bankernas utdelningar och deras besparingsprogram. Och vi kommer att fortsätta att vara ”besvärliga” och driva opinion i denna fråga. Det ska bli medialt jobbigare för lönsamma banker att lansera nya sparprogram.
   Vi har också haft frågan om bankernas sociala ansvar som bärande tema i Almedalen under de två senaste åren och det har utan tvekan bidragit till att få upp frågan på dagordningen. Vi har idag en mer aktiv diskussion om finansbranschens sociala ansvar än för några år sedan och det är en utveckling som vi kommer fortsätta elda på.

   Så Finansförbundet jobbar med frågan, men ser gärna att fler medlemmar gör som du – skriver och uttrycker sin uppfattning. Ju fler röster som säger samma sak, desto större chans att få till stånd en förändring.

   Hälsningar Barbro Schönning

   • 12 september, 2014 kl. 13:54
    Permalänk

    Tack för svaret 🙂

    Visst är det bra med välmående företag och det är väl ingen av oss motståndare till. Men någonting som skulle göra företagen ännu mer välmående är ju om pengarna återgick i verksamheten istället för togs till utdelning.

    Då skulle aktiekursen öka snabbare och det skulle främja handeln och det långsiktiga ägandet i företaget. Det tror inte så många skulle vara motståndare till. Speciellt om man fått en del aktier i ”pensionssparandet”.

    Det är bra att det jobbas på inom förbundet. Sen tycker jag att fackförbund inom väldigt många branscher nöjer sig med att vara besvärliga istället för att sätta ner foten. Nu har vi det väldigt bra inom vår sektor, men om man naggar på arbetskvaliteten bit för bit så är vi vips lika utsatta som t ex. lärarna.

    Vi är starka för att vi är så många och vi har haft en väldigt god ekonomisk situation under väldigt lång tid i Sverige. Det gör att många har glömt vad facken gjort genom tiderna. Det i kombination med att man ser många branscher där facket är så totalt tafatta gör att (åtminstone i min umgängeskrets) man inte ser nyttan med facket. De går ändå bara arbetsgivarens ärenden…

    Väldigt synd. Vi har ju tusentals medlemmar att mobilisera för att visa vad vi tycker. T ex. om folk får gå från arbetet samtidigt som arbetsgivaren gör rekordvinst. Det skulle inte vara någon stor grej att göra en mediasnurra av någonting sånt istället för att hålla de diplomatiska relationerna med arbetsgivaren som viktigast och på det viset få företaget att göra ”det rätta”.

 • 11 september, 2014 kl. 15:49
  Permalänk

  Om bankerna väljer att straffa de anställda vid en eventuell höjd arbetsgivaravgift så är väl det ett val som bankerna gör. Ett annat val bankerna kan göra vid höjda kostnader är att ta av sin vinstmarginal som just nu och historiskt har varit enorma. Eller kanske av de enorma bonusar man väljer att betala ut. Att hota anställda med sämre arbetsvillkor bara för att bankerna tvingas ta större samhällsansvar i form av höjd arbetsgivaravgift är ovärdigt.

Kommentarer inaktiverade.