Blogg_Nordiskt_Forum_2014Den 12-15 juni 2014 samlas tusentals personer i Malmö för att sätta agendan för framtidens jämställdhetspolitik. Under konferensen möts många olika aktörer för att ta pulsen på de jämställdhetspolitiska utmaningarna och formulera konkreta krav och strategier för att uppnå ett jämställt samhälle. Aktörer som deltar är fackförbund, politiker, tjänstemän, kvinnorörelsen, forskare, näringsliv, myndigheter och många fler. Nordiskt Forum är ett initiativ av kvinnorörelsen i Norden och en milstolpe i arbetet för kvinnors rättigheter och jämställdhet.

Finansförbundet deltar genom vårt medlemskap i 15:53-rörelsen.  I morgon (14 juni) arrangerar 15:53 en paneldebatt med Sveriges toppolitiker på Nordiskt Forum. I panelen ingår näringsminister Annie Lööf (c), jämställdhetsminister Maria Arnholm (fp), partiledare Åsa Romson (mp), partiledare Jonas Sjöstedt (v) samt Ylva Johansson (s). Moderator är Gertrud Åström, ordförande i Sveriges kvinnolobby.

Fyra viktiga frågor som Finansbundet hoppas få svar på i den här debatten är hur partierna i panelen ska agera under den kommande mandatperioden i riksdagen.

  • Vilka tre konkreta åtgärder ser du och ditt parti som mest angelägna för att påskynda ett jämställt uttag av föräldraledigheten?
  • Vilka tre konkreta åtgärder ser du och ditt parti som mest angelägna för att utjämna de osakliga löneskillnaderna mellan kvinnor och män under nästa mandatperiod?
  • Vilka tre konkreta åtgärder ser du och ditt parti som mest angelägna för att förbättra och påskynda lagstiftningen kring lönekartläggning under nästa mandatperiod?
  • Vad gör ni för åtgärder inom ditt parti för att kvinnor inte ska behöva arbeta fler år än män för att kunna leva ett gott liv/försörja sig på sin pension?

Gertrud Åström säger att fortfarande tjänar genomsnittskvinnan varje månad 4000 kr mindre än genomsnittsmannen. Under ett arbetsliv är det 3,6 miljoner kr. Även vid arbete i samma sektor har kvinnor lägre lön än män. Det är alltså inte arbetet i sig som avgör, utan ditt kön!

Genom att Finansförbundet lyfter fram frågor kring föräldraledighet, osakliga löneskillnader, pensioner med mera kan vi bidra till en förändring.

Detta hoppas jag! Vad tycker du?

Kristina Heyman, ombudsman på Finansförbundet

Läs mer om Nordiskt Forum på deras webb

Läs om Finansförbundet och 15:53-rörelsen

Dela
Har du hört talas om Nordiskt forum?