Även en liten löneskillnad på 700 kronor i månaden blir mycket pengar räknat på en livslön, hela 336 000 kronor. Illustrationen är från Lika löns handbok.
Även en liten löneskillnad på 700 kronor i månaden blir mycket pengar räknat på en livslön, hela 336 000 kronor. Illustrationen är från Lika löns handbok.

På lördag åker jag till Nyköping för att träffa några väninnor. Vi ska fira Internationella kvinnodagen. Det är något vi alla tycker är viktigt. Har du tänkt på att kvinnor i Sverige har rösträtt, slipper sambeskattning och inte längre är omyndiga? Vilka segrar!  Nu är det en tradition att fira den 8 mars och trots att jämställdheten har nått framgångar är vi fortfarande inte i mål.

Ett exempel är ojämställda löner.  För Finansförbundets medlemmar som jobbar med kassa/kund tjänar det manliga kollektivet 4000 kronor mer i månaden än sina kvinnliga kollegor. Det är oacceptabelt. Även om löneskillnaden är mindre, låt säga 700 kronor per månad så blir skillnaden hela 336 000 kronor om man ser till lönen under ett arbetsliv.  Finansförbundet har ett partsgemensamt arbete med Bankinstitutens arbetsgivareorganisation, BAO där vi i kollektivavtalet slog fast att utjämna dessa löneskillnader under avtalsperioden som löper ut nu under 2014. Projektet heter Lika lön. Se mitt tidigare inlägg om arbetet med löneskillnader: Är löneskillnaderna mellan kvinnor och män borta 2014? 

I kampanjen #lönheladagen så uppmärksammas att kvinnor arbetar gratis efter kl 15:53. Varje dag. Nog ska väl alla ha lön hela arbetsdagen? Tycker du också det kan du visa ditt stöd i någon av 15:53-rörelsens evenemang den 8 mars. Läs mer på deras kampanjsida.

Kristina Heyman, ombudsman på Finansförbundet

Dela
På lördag firas Internationella kvinnodagen!