15:53-rörelsen har arrangemang på ett femtontal ställen i landet den 8 mars. Foto: Carola Andréasson, Unionen.
15:53-formation på Sergels torg i Stockholm. Foto: Carola Andréasson, Unionen.

Snart är det den 8 mars – internationella kvinnodagen. Kvinnodagen instiftades redan år 1910 för att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för kvinnors rösträtt. Sedan 1978 finns den 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. Hur dagen firas varierar mycket mellan olika länder. I flera länder är den 8 mars en helgdag.

I Sverige har kvinnor sedan många år rösträtt men det finns fortfarande fler ojämställdheter att uppmärksamma. Den internationella kvinnodagen är en dag för att uppmärksamma just den ojämställdhet som fortfarande finns i vårt samhälle. Syftet med den Internationella kvinnodagen skiljer sig mot för flera andra dagar som lyfts fram i vår kalender.  Högtidsdagar som till exempel Kanelbullens dag, Alla hjärtans dag och Våffeldagen där det främsta syftet verkar vara att öka försäljningen av produkter kopplade till just den dagen.

Varför uppmärksamma internationella kvinnodagen den 8 mars? Nu är det väl ändå jämställt mellan kvinnor och män? Tyvärr är det fortfarande (år 2014) svårt att svara Ja på den frågan. Här är ett exempel om lön:

Lönegapet mellan kvinnor och män har minskat med 0,2 procentenheter på ett år. Om vi fortsätter i samma takt tar det minst 67 år tills vi har jämställda löner.

Det har gått två år sedan kvinnorörelsens organisationer, partipolitiska kvinnoförbund och fackliga organisationer tillsammans bildade 15:51-rörelsen för att sätta tryck i frågan om jämställda löner. Kampanjen har fått stort genomslag och mötts av stöd och entusiasm. Stödet bekräftar det vi redan visste – att det är hög tid för lön hela dagen!

Sedan rörelsen bildades har vi rört oss framåt med en minut per år. Idag är löneskillnaden mellan könen 13,9 procent. Räknat på en arbetsdag mellan 08-17 betyder det att män som vanligt får betalt hela dagen, medan kvinnor arbetar gratis efter kl. 15:53.

15:53-rörelsen en manifestation för jämställda löner på Sergels torg den 8 mars kl. 15.00–15.53. 15:53-rörelsen gör dessutom en digital manifestation och arrangemang på ett femtontal orter runt om i landet. Läs mer på 15:53s kampanjsajt.

Vet du om andra evenemang som anordnas för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen? Dela gärna med dig av den informationen i kommentarsfältet. Tack!

Kristina Heyman, ombudsman på Finansförbundet

Dela
8 mars – en dag värd att uppmärksamma!

En reaktion på “8 mars – en dag värd att uppmärksamma!

  • 5 mars, 2014 kl. 09:04
    Permalänk

    Ett slag för feminismen den 8 maj är evenemanget #gaddaförgudrun. Själv har jag inte några tatueringar men om jag skulle skaffa en så skulle det bli en kvinnosymbol och jag skulle göra det den 8 mars på någon av tatueringssalongerna som är med i detta. Klistrar in en länk till kampanjsidan: https://www.facebook.com/events/550312505065811/declines/

Kommentarer inaktiverade.