Bankanställda i USA vill få sina röster hörda.
Bankanställda i USA vill få sina röster hörda.

Vi tar det som en självklarhet – det att vi får lov att organisera oss och kämpa för bättre villkor på arbetsmarknaden. I Sverige har banktjänstemännen faktiskt jobbat tillsammans sedan förbundet bildades redan 1887!

På den tiden var det förvisso mest en klubb för just männen. Men fröet var sått och idag kan vi skörda frukterna av det arbetet. Och samtidigt jobba vidare för att bibehålla de resultat vi nått och för att försöka få det ännu bättre.

När vi pratar om att människor arbetar under fruktansvärda villkor tänker vi nog oftast på diktaturer eller ”underutvecklade” länder någonstans långt bort från Sverige…

Men sanningen är faktiskt att några av de bankanställda som har det tuffast finns i världens största ekonomi. I USA – av alla platser.

Där saknas allt fackligt inflytande. Den som jobbar i bank har inte rätt att vara sjuklediga (!), de har bara några få betalda föräldradagar och pensionsförmåner hör det förgångna till. Lönerna är så låga att cirka 30 procent som jobbar med kassa/kundtjänst måste söka stöd från sociala myndigheter för att klara sig.

En viktig del av Finansförbundets arbete är att – tillsammans med fackliga organisationer runt världen – stötta dem som behöver hjälp att starta fackförbund. Att vara med och kräva att rätten att organisera sig ska gälla överallt.

Just idag – 18 februari – arrangeras en demonstration kl 16.00 svensk tid. Den kommer att äga rum utanför Citibank på 388 Greenwich St, Wall Street i New York och riktar sig mot ”Vargarna på Wall Street”. Under hashtaggen #BetterBanks kommer den att synas i sociala medier.

Stötta de bankanställda i USA genom att twittra, göra uppdateringar på Facebook – och tagga ditt inlägg med #BetterBanks. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Barbro Schönning, ombudsman på Finansförbundet

Dela
Bankanställda i USA demonstrerar mot ”Wolfs of Wall Street”