Dela-likaEn vanlig föreställning om varför föräldrar inte delar lika på föräldraledigheten är att de förlorar för stor del av sin månadsinkomst. Men trots stora inkomstskillnader förlorar inte en familj på att dela lika på föräldrapenningen. Du läste rätt – familjen förlorar inte på att dela lika på föräldrapenningen.

Försäkringskassan har räknat ut att en familj, trots löneskillnader, kan dela lika på föräldrapenningen utan att förlora pengar. Tvärtom kan de till och med tjäna på att dela lika. I ett fiktivt exempel tjänar pappan 24 900 kr och mamman 18 617 kr. Om föräldrarna tar ut sex månader var blir deras nettoinkomst något högre än om pappan tar ut två månader och mamman tio månader. Till den något högre ersättningen som de får som delar lika på föräldraledigheten tillkommer dessutom 12 000 kr i jämställdhetsbonus. Enligt försäkringskassan kan det beröra 100 000 föräldrapar varje år. Grattis!

Nu öppnar sig helt nya möjligheter för de familjer som tidigare hävdat att de inte kan dela lika på föräldraledigheten för att de förlorar för stor del av sin månadsinkomst. Båda föräldrarna får möjlighet att tillbringa tid med sina barn – utan försämrad familjeekonomi. Pappor som tidigare inte haft möjlighet att ta ut föräldraledighet kan tillbringa tid tillsammans med sitt barn under det första levnadsåret. Visst är det en fantastisk möjlighet!

Som det ser ut idag tar papporna ut cirka 25 procent av föräldraledighetsdagarna. En annan studie visar att kvinnor som tagit den största delen av föräldraledighet och vabb, och som har ett jobb med likvärdig eller högre lön och kvalifikationsgrad som pappan, löper en högre risk än andra att bli sjukskrivna. Det kan tolkas som att den totala arbetsbördan blir för stor för dessa kvinnor. Kvinnor som istället arbetar deltid för att ta ett större ansvar för hem och familj drabbas av sämre lön, sämre karriärmöjligheter och dessutom får de låga pensioner när den dagen kommer. Slutsatsen blir att det lönar sig att dela lika även för kvinnor!

Det lönar sig alltså för hela familjen att dela lika, eller vad säger du? Finns det några argument kvar för att inte dela lika på föräldraledigheten?

Kristina Heyman, ombudsman på Finansförbundet

Dela
Det lönar sig att dela lika

2 reaktion på “Det lönar sig att dela lika

 • 10 december, 2013 kl. 12:51
  Permalänk

  Jag kanske inte förstått men…F-kassan har väl ett maxtak på ersättning? En månadslön 28000 kr eller sånt? Om ena partnern tjänar 40000 så blir skillnaden ganska stor på inkomstbortfallet. Kanske en anledning till att att inte (kunna) ta ut föräldrarledinghet..?

  • 10 december, 2013 kl. 16:05
   Permalänk

   Hej Tommy, På arbetsplatser med kollektivavtal är det vanligt att arbetsgivaren bidrar med en utfyllnad av föräldrapenningen som du får från Försäkringskassan. Det i kombination med jämställdhetsbonus kan jämna ut skillnaderna. Kolla gärna med din arbetsgivare och försäkringskassan om vad som gäller för dig! Kanske är du en av de 100 000 par som till och med tjänar på att dela lika.

Kommentarer inaktiverade.