Paneldebatt om bankernas ansvar i finanskrisenIgår morse var jag på ett seminarium där Mittuniversitet Sundsvall presenterade sitt arbete genom CER -Centrum för forskning om ekonomiska relationer. I panelen satt representanter från Finansdepartementet, Nordea och Swedbank, samt forskarna själva. Områden som diskuterades var reglering, utlåning, betalningsmedel och samhällsansvar.

CERs arbete bygger på att vara problemlösare och komma med konstruktiva lösningar. Deras resonemang handlade till stor del om att det alltid ska finnas en balans mellan lönsamhet och samhällsansvar.

Innan jag besökte seminariet så funderade jag på vem som egentligen bär ansvaret för en ekonomisk kris? Bankernas verksamhet bygger på förtroende där samhället till stor del ser bankerna som en institution, samtidigt som bankerna själva ser sig som vinstdrivande företag. Eller ser man nu att de vill ta på sig ett större ansvar?

När det gäller ansvarsfrågan vid en ekonomisk kris så ställdes samtliga i panelen mot väggen. Finansdepartementets Jonas Jacobsson Gjörtler sa att staten har en del av ansvaret, men när han senare fick frågan om varför staten valt att dumpa samhällsansvaret på bankerna valde han att svara att staten inte vill backa tillbaka till när den var mer involverad.

På frågan om bankernas ansvar svarade både Nordeas Hans Jacobson och Swedbanks Catrin Fransson att bankernas viktigaste uppgift är att ha nöjda kunder som stannar kvar i banken och har förtroende för banken, för att på så sätt generera vinst och kunna fortsätta leverera. Fortsättningsvis talade man om att bankerna har ett större ansvar än ett vanligt företag, men att de samtidigt drivs som företag. Jonas Jacobsson Gjörtler menade att bankerna är en form av en institution – en funktion som måste finnas.

Så vem tog på sig ansvaret? Det kändes inte som om någon part ville ställa sig upp enskilt kring detta. Personligen ser jag att det inte går att ta ut en enskild grupp. Utan det är ALLA vi som är en del av samhället som bär ansvaret. Och därför är det viktigt att våra företrädare står upp för detta. Men det är en annan debatt i en mycket större fråga.

Eva-Li Prades, förbundsstyrelseledamot Finansförbundet

Vem bär ansvaret i finanskrisen?

En reaktion på “Vem bär ansvaret i finanskrisen?

• 5 juli, 2013 kl. 10:28

Jag anser att den allra största orsaken till den ekonomiska krisen är räntan. Bankerna är en viktig samhällsfunktion och utgör infrastruktur för pengar.
    Det skulle fungera mycket bättre utan ränta och vinster.
    Låt bankerna ta betalt för sina kostnader men inte mer.
    Nej till vinster i välfärden och banksektorn, ja till rättvis ekonomi.
    Räntan gör att pengar förs över från de som inte har så mycket till de som har mer än vad de behöver.

Kommentarer inaktiverade.