Seminarium i AlmedalenEtt ämne som givetvis alltid är på tapeten i Almedalen är folkhälsan. Seminariet på temat Sveriges nya folksjukdom, den psykiska ohälsan, arrangerades i år av Pension & Försäkring, SEB och Veckans affärer.

I dagens samhälle är prestationskulturen stark och kraven växer hela tiden. Vi ska göra karriär, bilda familj och samtidigt hinna med vänner. Då kan det vara svårt att få balans i livet.

Den arbetsskapade psykiska ohälsan stod för en tredjedel av alla långtidssjukskrivningar under förra året, och av dessa var åtta av tio kvinnor. Det är oftast kvinnor som har arbeten med en hög arbetsbelastning och en liten möjlighet att påverka arbetslivet. Männen har haft större möjlighet att påverka sitt arbetsliv och därmed kan en större arbetsbelastning klaras av. Nu sker förändringar i företagen så att männen också får ett mer inrutat arbetsmönster. Då ökar sjukdomstalen för männen i rask takt, medan kvinnorna ligger kvar på en konstant hög nivå.

En vanligt förekommande parameter bland dem som går in i väggen är att de är högpresterande individer som drivs av resultat och vill visa framfötterna. Därför har arbetsgivarna ett stort ansvar att bry sig om sin personal. Detta ansvar handlat om att få personalen att känna sig önskad, uppskattad och ge den anställda möjligheten att styra över sin arbetssituation.

Idag genomför de flesta företag utvecklingssamtal där det talas om prestationer och hur en eventuell framtida karriär ska se ut. Det är bra med utvecklingssamtal, men det är dags att införa personliga hållbarhetsplaner också, där individen och chefen talar om var individen är i livet och hur man på bästa sätt kan kombinera arbetsliv och privatliv. Livet går i faser och vi kan inte, och bör inte, göra allt på samma gång. Det orkar varken kropp eller hjärna med. Det går alltid att logga ut från jobbet, men det går inte att logga ut från livet. Därför behövs det mer än att bara tala om balans mellan arbete och privatliv. Det behövs en faktisk påverkansmöjlighet för individen, för det är en av de största förbättringarna som arbetsgivaren kan göra för att medarbetarna ska må bättre. En frisk medarbetare presterar bra, vilket leder till vinst. Enkel matematik, men frågan är då varför arbetsgivarna kör slut på medarbetarna?

Läs mer om vad Finansförbundet har för åsikt om en god arbetsmiljö och inflytande över arbetslivet.

Hur är det hos dig? Kommentera gärna med tankar och idéer!

Emil Adén, förbundsstyrelseledamot Finansförbundet

Varför är vi så sjuka när vi har det så bra?