Paneldebatt i AlmedalenI går deltog jag i TCO Development och TCO Facket Förändras paneldiskussion om möjligheterna att påverka via inköp. Diskussionen handlade om vilket ansvar vi tar för miljö- och arbetsförhållandena i IT-produktionen i låglöneländerna i dag. Kan fackligt förtroendevalda, politiker, IT-, miljö- inköps- och CSR-chefer ställa krav som gör att grundläggande mänskliga rättigheter inte fortsätter att kränkas i IT-industrin?

Privat och offentlig sektor upphandlar IT-produkter för enorma summor varje år. Swedbanks riskanalyser visar att IT är en produktgrupp där risken för brott mot mänskliga rättigheter i produktionen är stor. Arbetsvillkoren, arbetsmiljön och ersättningarna i IT-produktionen är ofta oacceptabla. Arbetarnas fackliga rättigheter kränks.

De övriga i panelen kom från Finansdepartementet, Unionen, Riksdagen, Swedbank och alla hade viktiga medskick. Sammanfattningsvis kan man säga att alla var rörande överens om att det är allas vårt ansvar att ställa krav. Jag avslutade med att säga att det är en sak att ställa krav, något helt annat att kunna följa upp dem. Det är därför märkning är så viktig – TCO Development, Fairtrade, Svanen etc.

Finansförbundets åsikter i frågan kan du läsa mer om på vår hemsida: Våra åsikter – CSR.

Ulrika Boëthius, förbundsordförande Finansförbundet

Brott mot mänskliga rättigheter i IT-produktionen – är det vårt ansvar?