Undersökningarna från SOM-institutet och Novus Opinion talar sitt eget tydliga språk. Förtroendet för bank- och försäkringsbranschen är inte alls så bra som det skulle kunna vara. Båda branscherna uppvisar en tillbakagång när det kommer till förtroendet från allmänheten.

Enligt Demoskop, som på uppdrag av Länsförsäkringar bank har intervjuat cirka 1 000 personer, är det höga chefslöner, vinster, avgifter och för låg ränta på sparkonton som irriterar mest. Nästan varannan tillfrågad tycker att bolåneräntorna är för höga, att konkurrensen fungerar dåligt och att bankerna sviker sitt samhällsansvar.

Statens egen bank SBAB har valt att uppmärksamma problemet i en debattartikel i Dagens Industri. Där bjuder de in bankerna till ett samtal om hur kundernas förtroende ska kunna återvinnas samtidigt som bankerna uppmanas att sätta kunden i centrum. SBAB menar att en djup och lång misstro mot banksektorn inte är långsiktigt hållbar och att bankerna, både enskilt och kollektivt, måste påbörja en förnyelseresa.

Det bristande förtroendet är självklart en fråga som berör och bekymrar företrädare och anställda inom bank- och försäkringsbranschen. Som ett led i Finansförbundets arbete med arbetsmiljöfrågorna anordnas tillsammans med FTF en paneldebatt på plats i Almedalen. Temat är ”Hur kan vi öka förtroendet för bank- och försäkringsbranschen” och debatten går av stapeln onsdag 3 juli, klockan 16 till 19 i TCO-parken. I panelen sitter bland andra finansmarknadsminister Peter Norman och debatten avslutas med ett finansmingel där EU-minister Birgitta Ohlsson ansluter.

Du kan följa oss under Almedalsveckan på Facebook, Twitter, vår hemsida och här på bloggen.

Marie Löök Birgersson, statsvetare och utredare på Finansförbundet

Hur kan vi öka förtroendet för bank- och försäkringsbranschen?

2 reaktion på “Hur kan vi öka förtroendet för bank- och försäkringsbranschen?

• 26 juni, 2013 kl. 09:59

Anmäler man sig någonstans?

• 26 juni, 2013 kl. 10:10

Det har gått ut riktade inbjudningar där man anmäler sig. Hör av dig till kansliet om du missat detta!
    Marie Löök Birgersson

Kommentarer inaktiverade.