¡Adios Amigos!

Efter knappt fyra år på Finansförbundet, och en sju-åtta år totalt i de finansanställdas tjänst, tackar jag för mig. Det fackliga arbetet, och det fackliga medlemskapet, har aldrig varit viktigare. Utan starka fackförbund måste vi alla till slut böja oss för en verklighet där priskrig på arbete blir ett normaltillstånd. Utan starka fackförbund kan företagen spela ut de anställda mot varandra. Utan starka fackförbund kommer vi i framtiden att sakna möjligheten att genom kollektivavtal slå fast en lägsta nivå som gäller för alla.

Sommar, sommar, sommar…

Den arbetsgivare som kräver att anställda ska vara tillgängliga under semestern bryter mot semesterlagen och kollektivavtalet. Återhämtning och vila är en viktig arbetsmiljöfråga. Tänk på att det är arbetsgivarens ansvar att verksamheten fungerar även om du är ledig. Du ska med gott samvete kunna njuta av din semester.

Sommarstress?

Så här års är det mycket som ska hinnas med och göras klart. Snart kommer en period då det nästan är omöjligt att boka möten då” alla” är med – så därför måste vi klämma in några extra möten nu.

Arbetstiden är livsviktig

Kanske har du redan hunnit vänja dig vid sommartiden. Men visste du att tidsomställningen kostar liv? I Sverige är det ca 20 personer fler per år som dör i hjärtinfarkt pga omställningen till sommartid. Den påverkar också antalet arbetsplatsolyckor mm.

Hur länge orkar du jobba?

Du har säkert inte missat debatten i media om statsminister Fredriks Reinfeldts förslag att höja pensionsåldern till 75 år. Hans motivering är att vi lever längre och alltså kostar mer som pensionärer. Så långt är jag med, men hur ska

Oxveckor eller byta kalender?

Nu känns veckorna långa och tunga. Dagarna är mörka och det är många långa arbetsveckor tills jag kan glädjas åt vårljus och nya helgdagar. På något sätt måste man ju komma igenom detta och jag tänker att en möjlighet är